Блог

[ Експертні статті та поради з IT, щоб розкрити ваш потенціал ]

Blog image 1
Blog image 2

ТОП-10 міфів про роботу QA-engineer в IT

Наталія Яцишинець
Наталія Яцишинець
Founder at Niko IT Academy
5 min
27 червня 2024

QA-engineer (або Quality Assurance engineer) — це спеціаліст, який відповідає за якість програмного забезпечення шляхом виявлення помилок, розробки тестових сценаріїв та виконання тестування продукту на відповідність вимогам та стандартам якості. Професія тестувальника — складна, різноманітна та важлива для успішного випуску продукту на ринок. 

Тестування — популярний напрям в IT, адже спеціалісти сфери мають стабільну кар’єру, різноманітну роботу, багато викликів та цікавих завдань, а попит на якісне програмне забезпечення у світі тільки зростає. Однак через недостатнє розуміння того, що включає в себе робота QA-engineer в ІТ, виникає багато міфів, пов’язаних з роботою таких фахівців. Розвінчуємо 10 найпопулярніших з них. 

QA — найпростіший напрямок в IT 

На напрямок QA звертають увагу багато світчерів, адже вважають, що це найлегший шлях увійти в IT. Однак це не зовсім так. 

По-перше, manual QA потрібен гарний багаж знань. Так, обов’язковими для роботи в QA (чого буде точно достатньо для початку кар'єри) є наступні знання:

  • потрібно знати види тестування;

  • розбиратися у видах тестової документації (test plan, test case, test progress report, bug report, checklist, test strategy, user story), Bug life cycle, Software Development Life Cycle;

  • розумітися в інструментах відстеження дефектів (JIRA, Bugzilla та Redmine); 

  • вміти розробляти та документувати ефективні та комплексні тестові кейси, які ретельно перевіряють функціональність та продуктивність ПЗ; 

  • розуміти цикл розробки ПЗ (SDLC) тощо. 

По-друге, в QA наразі є висока конкурентність і навіть QA-engineer з досвідом через динаміку ринку іноді також перебувають у пошуках роботи. 

Працювати QA-engineer — це тільки знаходити баги

Виявлення та документування помилок в продукті — один з ключових обов’язків QA-engineer, однак такі фахівці мають й безліч інших завдань, а саме:

  • розробка тестових планів та сценаріїв. Мова йде про створення планів тестування та детальних сценаріїв для перевірки різних аспектів програмного продукту;

  • виконання тестування. Мова йде про проведення тестів для перевірки функціональності, ефективності, безпеки, сумісності та інших аспектів продукту;

  • взаємодія з командою розробки для виправлення виявлених помилок та покращення якості продукту;

  • автоматизація тестування. Мова йде про розробку та виконання автоматизованих тестів для прискорення процесу тестування та покращення його ефективності;

  • моніторинг та вимірювання якості продукту;

  • наставництво, навчання членів команди тощо. 

Тестувальник обов’язково має знати програмування 

Не дивлячись на те, що багато тестувальників програмного забезпечення мають програмістські навички, для опанування даної професії ці знання не є обов’язковими, хоча корисними з деяких причин, а саме:

  • розуміння таких мов програмування як Python, Java або C++ може допомогти тестувальникам зрозуміти код та логіку, яка лежить в його основі, що допоможе виявляти дефекти й можливі проблеми продукту;

  • знання JavaScript, Python, Java, або Ruby допоможе писати автоматизовані тести та сценарії тощо. 

Автоматизація та ШІ невдовзі замінять ручне тестування

Розробка та виконання автоматизованих тестів для прискорення процесу тестування та покращення його ефективності — є одним з головних обов’язків QA-engineer. Автоматизація та штучний інтелект допомагають здійснювати тести швидше, ефективніше та автоматизовувати рутинні завдання (наприклад автоматичне виявлення дефектів, аналіз тестових даних тощо), однак більшість аспектів тестування вимагають людського інтуїтивного розуміння, творчого мислення та емпатії, наприклад: тестування візуального інтерфейсу, користувацького досвіду, тестування на предмет відповідності бізнес-вимогам тощо.  До того ж автоматизація та ШІ залишають простір QA-інженерам для креативу та творчості, що робить їх роботу цікавішою та різноманіштнішою.  

Отже, автоматизація та ШІ можуть значно полегшити, покращити та доповнити роботу QA-інженера, але людський фактор все ще є невід'ємною частиною процесу забезпечення якості ПЗ. 

QA-інженери мають найменші зарплати в IT-секторі

Згідно даних сайту DOU, який аналізує зарплати в українському IT, станом на грудень 2023 року, середній рівень зарплати тестувальника складав 2000 доларів. Однак все залежить від рівня спеціаліста:

  • медіана Junior QA Engineer — 800 доларів;

  • медіана Middle QA Engineer — 1800 доларів;

  • медіана Senior QA Engineer — 3300 доларів;

  • медіана QA Team Lead — 3300 доларів;

  • медіана QA Tech Lead — 4560 доларів. 

Зарплати QA-фахівців в компаніях часто є меншими, ніж у розробників (де медіана станом на грудень 2023 року становить 3300 доларів), однак є вищими ніж більшість нетехнічних спеціальностей в IT, як от: HR Manager (медіана 1209 доларів), Data Analyst (1145 доларів); Support (1125 доларів) тощо. 

Контроль якості потрібен лише в кінці процесу розробки продукту

QA-engineer працюють для забезпечення якості продукту на кожному етапі розробки і  є одними з перших спеціалістів, які починають роботу над продуктом. Якби тестувальники програмного забезпечення долучались до проєкту на етапі, коли більшість процесів завершена — це призводило б до проблем з якістю та до постійних порушень термінів. Перед початком роботи над проєктом QA-фахівці мають проаналізувати потенційні недоліки, планування, підготовку та проведення тестів для найкращого фінального результату. 

Робота в QA не має перспектив 

Успішні QA-інженери мають багато можливостей для росту і кар'єрного розвитку, включаючи лідерство в проєктах та менеджмент якості. Стандартне кар'єрне зростання в QA виглядає наступним чином: Junior QA — Middle QA — Senior QA — QA team lead — QA-manager — Head of QA department. Також можна вивчити автоматизоване тестування і працювати виключно з ним; дорости до менеджера проєкту і розвиватися як управлінець (Senior project manager — CTO) або витікаючи зі свого досвіду зайнятися викладанням або консультуванням молодих спеціалістів. 

Тестувальники та розробники — вороги 

QA-engineer та розробники активно взаємодіють у процесі розробки продукту, адже мають одну спільну ціль — якісне ПЗ. Не дивлячись на купу жартів в мережі щодо ворогування тестувальників та “розрабів” та того, що QA-відділ поcтійно затримує релізи — у здоровій, кваліфікованій команді фахівці розуміють, що жодна сторона не має на меті поставити під сумнів експертність іншої і докладають максимальних зусиль для реалізації та випуску якісного продукту. 

Без знання англійської не можна стати QA-engineer

Вільно володіти англійською мовою бажано для будь-якої спеціальності в IT, однак її недостатнє знання не створить вам великого дискомфорту, якщо ви працюватимете в українській компанії і виключно з українськими колегами. 

Погане володіння англійською мовою може створити QA-engineer проблеми тільки якщо вони захочуть працювати в іноземній компанії, адже враховуючи, що робота тестувальника дуже комунікативна, їм доведеться спілкуватися з колегами щодо продукту і нерозуміння один одного може впливати на результати роботи.

Тестувальник — це нудна та одноманітна робота

Тестування в IT дійсно підійде для посидючих та уважних до деталей людей. Однак QA-engineer не лише знаходять помилки в продукті, клацаючи у випадкових місцях інтерфейсу та документуючи результати перевірок, як багато хто вважає. Вони займаються іншими завданнями за екраном монітора (про які ми писали вище), але головне — активно залучаються і до Agile-активностей (аналіз, грумінг, мітинги, ретроспектива). Тестувальники програмного забезпечення мають безліч комунікацій всередині команди, де за допомогою креативу та творчості вирішують нестандартні проблеми, шукають нові підходи до вирішення проблем. Все вищеописане — креативний процес, який вимагає аналітичного мислення та проблемного підходу. Така динамічність і комунікація компенсує сидячу монотонну роботу.

І пам'ятайте — частина монотонності існує у будь-якій професії, а в суцільну рутину робота перетворюється тоді, коли спеціаліст зупиняється в своєму розвитку і не здобуває нові знання. 

Звʼязатись з нами

Залишилися до нас питання, або потрібна наша консультація чи допомога з вибором курсу? Заповніть форму зворотнього звʼязку, і наш менеджер звʼяжеться з вами протягом доби